Hur har det då gått?

Tja, jag är knappast opartisk, men kan utan tvekan säga att jag är nöjd. Vi lärde oss mycket från det första försöket (Skuggor 1), även om allt inte var till belåtenhet. Skuggor 2 var bättre (och större för den delen). Jönköpings kommun har varit nöjda, så i år försöker jag ordna något liknande i Uppsala (än är dock inget klart).

Praktikanterna har även de varit nöjda, men tro inte att det har varit någon semester för dem. Jag är minst sagt imponerad över hur hårt vissa har arbetat.

Det bästa är den respons som vi har fått från de lajvare som deltagit. De har förutom snälla ord gett oss bevis på att det lönar sig att sätta deltagarna i främsta rummet (ja, t.o.m. före den där otroligt häftiga grundplotten du ville lajvet skulle kretsa runt). Till detta hör förvisso att vi under Skuggor 2 hade otroligt trevliga deltagare, som det var värt att jobba för.

Jag undrar dock om inte mest engagemang har kommit från de nybörjarlajvare som fått en chans att delta på samma villkor som övriga lajvare. Det var faktiskt de som överlag var mest intresserade av att diskutera och utveckla sina roller. Dessutom var de helt klart mest lyhörda när det gällde världen och de rekvisita- och sminktips vi hade (möjligtvis för att de inte hade så mycket grejor, men ändå).