Ekonomiskt system

Pengar är någonting som finns nästan överallt i vår värld, och fantasyvärldar utan någon form av monetärt system hör till ovanligheterna. Om man har råd kan man prägla upp egna mynt som sedan kan användas under lajven. Den riktigt stora svårigheten för arrangörer brukar dock vara att skapa en ekonomisk stabilitet, på nästan alla lajver med myntsystem som vi känner till har det mycket snabbt skapats en inflation som gör att alla priser skjuter i höjden på ett mycket orealistiskt sätt. Detta beror till stor del på att deltagarna inte spelar sina roller trovärdigt - istället för att lägga undan de pengar de surt förvärvat till att köpa en ko i framtiden, så äter och dricker de upp dem på värdshuset. Detta är något som alltid kommer att vara mycket svårt att komma ifrån. Det kommer nog alltid att finnas deltagare som inte lyssnar på arrangörernas förmaningar.

Vi kunde undvika detta under Nyteg, mycket för att det alltid fanns mat till alla och ingen behövde köpa den. På det här viset blir också tjänster dyra, vilket de bör vara eftersom det inte är särskilt roligt för en lajvare att vara roddare eller kock. Andra arrangörer har valt andra system, t ex att de låter spelarna köpa ut sina lajvmynt och sedan lösa in dem igen efter spelet. På det här viset blir spelarna mycket rädda om sina mynt, men det eliminerar tyvärr även möjligheten att spela tjuv. En variant på den här metoden är att man har två valörer, en för vanlig handel som matvaror och tjänster, det vill säga den återväxlingsbara valutan, och en annan för rika typer som ska äta fint och ha sprängfyllda kassakistor som tjuvarna kan sätta klorna i. Under en fantasylajv är detta mycket enkelt genomförbart eftersom man kan låta den ena valutan vara t ex guldmynt, och helt enkelt så mycket värd att det bara är rika personer som skulle kunna ha den typen av mynt. Den stora valutan är på det här viset möjlig att stjäla eftersom man inte får någonting för den i den verkliga världen.

Lajvekonomi är mycket svårt och kräver förmodligen ganska många arrangemang innan man kan fullända ett bra system. Men mynt som klirrar är alltid ett stämningsfullt tillskott och det välkomnas av många, inte minst deltagarna.